Продължават усилията за възстановяване на движението през прохода Петрохан след поройните дъждове,

...
Продължават усилията за възстановяване на движението през прохода Петрохан след поройните дъждове,
Коментари Харесай

Щети за милиони нанесоха пороите в Северозападна България

Продължават напъните за възстановяване на придвижването през прохода Петрохан след поройните дъждове, паднали в Северозападна България. Стихията нанесе вреди за милиони левове във Вършец и Криводол, заяви БНР.

Поройният дъжд, паднал в ранните часове през вчерашния ден, затвори прохода Петрохан, а река Ботуня излезе от коритото си и нанесе вреди във Вършец и квартал " Заножене ".

Днес вицепремиерът и министър на районното развиване и благоустройството в оставка Гроздан Караджов ревизира на място обстановката.

Вече има проект за разчистването на Петрохан. Водата изрови асфалта, откакто паднаха над 120 литра на квадратен метър дъжд. Причината за това е запушен улук, който попречи водата да мине под пътя.

След като се отводни правата, ще стане ясно какви са вредите и какъв брой време ще е нужно за възобновяване на пътя.

Преди обяд прогнозата бе проходът да бъде отворен най-рано на следващия ден. След обяд още веднъж заваля.

На място обстановката видя регионалният шеф на Монтана Ванина Вецина, дружно с представители на Областното пътно ръководство:

" Ако в този момент продължи да вали, допустимо е да нанесе още провали, тъй като компанията сигурно през днешния ден е работила и са правили всичко допустимо с очакване да няма мощни превалявания. Но, несъмнено, има изненада и това се случи, тъкмо когато и аз прекосявах, тъй че не може да сме сигурни, че в утрешния ден ще бъде отворен проходът. Зависи от времето ", разяснява Вецина.

Над 100 литра на кв. метър паднаха над Вършец, от Балкана водата е изтръгнала цели дървета и дружно с камъни и ги е влачила към квартал " Заножене ".

Река Ботуня излезе от коритото си и отнесе седем моста, наводни над 20 къщи, откъснат тръбопровод остави " Заножене " без питейна вода. Щетите са големи, сподели кметът инж. Иван Лазаров:

" Най-важното е, че няма жертви, такова злополучие, такава голяма буря. За момента имаме сигнали единствено за удавени животни на територията на общината, само че за хора потърпевши, популярност Богу, няма ".

Със лични средства Общината няма да се оправи:

" Министър Караджов, откакто се срещна, пое ангажимент да се търси помощ от страната. Трябва да бъдат отпуснати целеви средства от Министерския съвет, с цел да може да се възстановят вредите.

Просто немислимо е това да стане със средства на Общината, вредите са по-големи от размера на бюджета, който Общината харчи за една година. Огромни са вредите ".

Водата продължава да се отдръпва от къщите, комисия ще дефинира вредите от пороя над Вършец.

В община Криводол по долното течение на река Ботуня, където придошлите води също провокираха огромни наводнения, обстановката се възстановява. Водното равнище спада и реката се прибира в коритото си.

В село Ракево, където беше оповестено отчасти бедствено състояние, заплахата към този момент е отминала и там стартира отводняване на залетите терени и приземни етажи.

Опасността за Ракево е регистрирана още нощес след внезапното повишаване на равнището на реките Ботуня и Лева, чийто водосбор минава през селото. Незабавно е оповестено отчасти бедствено състояние.

Заместник-кметът на община Криводол Валентин Кирилов:

" Въпреки преградите, които са направени през предишните години, равнището беше задоволително високо, с цел да прескочи през тях и да наводни. Веднага бяха извикани екипите, мобилизирахме Пожарна, локалните групи и на място до късните часове на нощта опитвахме да предпазим парцелите и учебните заведения, детските градини с пясък в чували, с техника - багери. След 1:00 часа стартира на равнището да се възстановява, да не се повишава и останахме единствено през един час на следене ".

Въпреки напъните край речното корито и защитната дига въпреки всичко има наводнени общински терени, аграрни площи, дворове и приземни етажи:

" За пет минути заля на всички места всичко, мина през дигата... Мазе цялостно, 1 метър е водата в мазето ", описа локален гражданин.

Екипи с помпи отводняват засегнатите терени, на следващия ден комисия ще огледа и ще опише вредите от бедствието.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР